112

12 personer anholdt og 5 sigtet i politiaktion mod hvidvask

Politiet slog til tidligt i morges i store dele af Nordsjælland, hvor 12 personer blev anholdt og fem andre sigtet for hvidvask af penge. Arkivfoto.

Som et led i en landsdækkende politiaktion har Nordsjællands Politi anholdt 12 og sigtet yderligere 5 personer, der mistænkes for at have hvidvasket penge fra bedragerisager mod særligt ældre borgere.

 

Nordsjællands Politi har i dag anholdt 12 og sigtet yderligere 5 personer i forbindelse med en landsdækkende politiaktion. De anholdte er mistænkt for at hjælpe kriminelle med at hvidvaske penge fra organiseret kontaktbedrageri ved af fungere som såkaldte muldyr.

Et muldyr hvidvasker penge fra kriminalitet ved at stille deres bankkonti til rådighed for de kriminelle bagmænd, der bruger disse til at sløre pengesporet. 

De hvidvaskede penge stammer hovedsageligt fra kontaktbedragerier, hvor især ældre mennesker er blevet bedraget af gerningsmænd, der udgiver sig for at være myndighedspersoner fra politiet og banker

Vicepolitiinspektør John Dyhrberg Christensen, leder af efterforskning af økonomisk kriminalitet hos Nordsjællands Politi, siger:

– Muldyrene er afgørende for, at bagmændene kan hvidvaske de penge, de har bedraget sig til. Derfor er det afgørende, at vi sætter kontant ind, når vi ser personer, der understøtter organiserede kriminelle på denne måde. Der er desværre mange unge, som bliver muldyr, og det skal vi have stoppet, for det kan blive meget alvorligt for dem at få en dom for hvidvask, siger John Dyhrberg Christensen.

De seneste år har politiet oplevet en markant stigning i de såkaldte kontaktbedrageri sager, hvor særligt ældre borgere bliver kontaktet af gerningsmænd, der udgiver sig for at komme fra eksempelvis Nets, banken eller politiet, for at franarre ofrene personoplysninger eller penge.

– Kontaktbedrageri, især mod ældre mennesker, er en alvorlig forbrydelse, der specifikt går efter de mest sårbare i vores samfund. Hvidvasken er en absolut vital del af kontaktbedrageriet, og derfor er det vigtigt, at vi også får fat på dem, der hjælper med bedrageriet, siger John Dyhrberg Christensen.

Vicepolitiinspektøren opfordrer til, at man hverken hæver eller overfører penge for fremmede. Og samtidig understreger han, at man aldrig skal udlevere sine personlige oplysninger eller overføre penge, hvis man bliver ringet op af bank eller en myndighed.

Efterforskningerne mod bagmændene for organiseret kontaktbedrageri kører i et separat spor.

Kommentarer